COPD

Bronchitis, COPD

De klacht:

COPD is een chronische aandoening van de longen. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Het is een chronische ziekte, die dus niet meer over gaat.


Wat is het?

COPD is een verzamelnaam voor twee longaandoeningen

 • Chronische bronchitis

 • Longemfyseem

Chronische bronchitis:

Dit is een aandoening van de vertakkingen van luchtwegen naar de longen toe. De bronchiën genaamd. Deze zijn bij chronische bronchitis steeds ontstoken. Hierdoor is er een toename van de cellen die slijm produceren en die nemen de plaats in van trilhaartjes in de long die zorgen dat het slijm wordt afgevoerd. Het slijm wordt minder goed door de longen afgevoerd en kan achterblijven in de long, wat een goede bron is voor bacteriën.

Longemfyseem:

Bij longemfyseem zit het probleem in de longblaasjes. De longblaasjes in de long zorgen voor het transport van zuurstof van de long naar het bloed tijdens de inademing. Tijdens de uitademing werkt dit omgekeerd. Longblaasjes worden gescheiden door tussenschotten en die verdwijnen, waardoor de long slapper wordt en ademen minder goed gaat. Dit kan leiden tot benauwdheid.

COPD, bronchitis

Symptomen

 • Benauwdheid
 • Hoesten
 • Slijm ophoesten
 • Kortademigheid in rust en/of bij inspanning
 • Vermoeidheid

Als gevolg van deze symptomen kan het soms voorkomen dat mensen hierdoor in een isolement komen, omdat ze niet meer makkelijk naar buiten kunnen of depressieve gevoelens ontwikkelen.


Fysiotherapeutische behandeling

Bij Fysiotherapie SaFyR Yerseke-Hansweert zijn er een aantal collega’s die zich hebben gespecialiseerd in de long, omdat wij vinden dat met een gerichte en deskundige behandeling de patiënt het beste geholpen wordt.

 • De eerste behandeling bestaat uit een kennismaking waarin de problemen die u ervaart door de COPD in kaart worden gebracht. Samen met de therapeut stelt u uw doelstellingen voor de training vast.
 • Daarnaast worden er verschillende testen uitgevoerd om inzicht te krijgen in uw kracht en uithoudingsvermogen. 
 •  Samen met u stellen wij uw persoonlijk behandelplan op, afgestemd op uw COPD-situatie.
 • Therapie: Onze therapieën omvatten ademhalingsoefeningen, lichaamsbeweging en technieken om de slijmafvoer te verbeteren.
 • Zelfmanagement Training: We leren je strategieën voor dagelijks zelfmanagement om je COPD-symptomen onder controle te houden.
 • Voortgangsmonitoring: We volgen je voortgang nauwlettend en passen het behandelplan aan om optimale resultaten te bereiken.

Naast individuele behandelingen biedt Fysiotherapie SaFyR Yerseke-Hansweert ook individuele training aan met meerdere COPD-patiënten tegelijkertijd in de oefenzaal. Deze behandelingen duren 1 uur en vinden bij voorkeur 2 x per week plaats. Het voordeel hiervan is dat u in contact komt met andere mensen met COPD zodat er de mogelijkheid is om ervaringen uit te wisselen en u meer tijd kunt besteden aan training van uw kracht en uithoudingsvermogen.

Bij Fysiotherapie SaFyR begrijpen we dat leven met COPD uitdagend kan zijn. Onze long-fysiotherapie is ontworpen om je te ondersteunen bij het verbeteren van je longfunctie en het beheersen van symptomen.

 Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie en om een afspraak te maken. Samen werken we aan een gezonder en comfortabeler leven met COPD.


Heeft u vragen over onze behandelingen of wilt u een afspraak maken? 

Neem dan even contact met ons op.