Dry Needling

Dry Needling

Dry Needling

Wat is het?

Wat is dry needling? Het antwoord zit eigenlijk al in de naam. De letterlijke vertaling van de Engelse term ‘dry needling’ is ‘droog prikken’. Het betekent dat er niks wordt ingespoten, het gaat puur om het inbrengen van een hele dunne naald in een spier.

Bij ‘dry needling’ behandel je een spier met een triggerpoint (spierknoopje) door gebruik te maken van een dunne naald. Door het inbrengen van een naald zoeken we naar een ‘twitch’, dit is een reflexmatige aanspanning van een spier. Dit voelt een beetje alsof de spier verkrampt. Je kan de spier soms zelf voelen bewegen. Als de spier niet meer samentrekt, is het triggerpoint behandeld, dit duurt meestal een minuutje.


Voor welke aandoening/probleem

Dry needling is bedoeld voor het behandelen van triggerpoints. Een triggerpoint is een lokale spierknoop welke uitstraling geeft in gebied kenmerkend voor de betreffende spier. Dit heet het myofasciaal pijnsyndroom.

Zo kan het zijn dat er op een andere plaats geprikt wordt dan waar u de klachten ervaart. Voor hielpijn of pijn in de kuit kan het best zijn dat de oorzaak van de klachten gelegen is in één van de bilspieren.

Voor welke doelgroep?

Dry needling is een geschikte behandeling voor mensen die last hebben van myofasciaal pijnsyndroom.
Mensen die hier last van hebben, krijgen vaak minder last door te bewegen en meer klachten door langdurig stil te zitten/liggen. Dit komt doordat als het lichaam in rust is, de bloedcirculatie wat lager is en op deze manier kunnen stoffen die pijn veroorzaken ‘ophopen’ in de spier. Als er weer wordt bewogen neemt de bloedcirculatie weer toe en daarmee wordt de spier losser en beter doorbloed.

De behandeling

Voor de behandeling gaat de fysiotherapeut eerst op zoek naar triggerpoints die uw klachten kunnen veroorzaken. 

Als deze punten zijn gevonden zal de therapeut de plek waar geprikt gaat worden ontsmetten evenals de handen. Daarna tikt de therapeut de naald in de huid, hier voel je meestal niets van. Daarna gaat de fysiotherapeut op zoek naar het triggerpoint. Als de therapeut in de buurt komt van het triggerpoint kunt u een drukkend en zwaar gevoel ervaren. Als het triggerpoint geraakt wordt, kunt u hiervan schrikken, omdat de spier willekeurig samentrekt. Dit kan voelen als een ‘krampje’ of elektrische schokje. De meeste mensen ervaren het niet als heel pijnlijk. Als de spier niet meer samentrekt en de spanning van de spier af is zal de therapeut de naald verwijderen.


Na het prikken heeft u vaak een zwaar gevoel in de spier, welke meestal de rest van de dag aanhoudt. Soms kunt u nog 1 of 2 dagen na het prikken spierpijn ervaren. Het beste is om na de behandeling rustig in beweging te blijven zodat de circulatie goed op gang blijft in de spier. Op die manier heeft u de minste na-reactie.


Dry needling kent enkele complicaties. De meest voorkomende is een blauwe plek, soms wordt er in een bloedvaatje geprikt, waardoor er een blauwe plek ontstaat. Omdat de naaldjes heel dun zijn, betreft dit meestal maar een klein druppeltje. In zeldzame gevallen krijgt iemand een vegetatieve reactie, dit houdt in dat het zenuwstelsel ‘overreageert’. Je wordt ineens zweterig of rillerig, misselijk of wat zweverig in het hoofd. Omdat deze reactie niet te voorspellen is, prikken we altijd in liggende houding. Dit gaat vanzelf weer over, maar u kunt er wel een paar uur of een dag last van hebben.

Onze dry-needling therapeutenManon Braam

Manon BraamManueel Therapeut Frits Lunenborg

Frits Lunenborg


Handtherapie, Jenny Aarts

Jenny Aarts


Contact

Heeft u vragen over onze behandelingen of wilt u een afspraak maken? 

Neem dan even contact met ons op.