Handtherapie

Handtherapie

Handtherapie

Handtherapie

Welkom bij Fysiotherapie SaFyR Yerseke-Hansweert, waar we gespecialiseerde handtherapie aanbieden om je te helpen bij het herstellen van handletsel. De hand en polsregio is een complex gebied met heel veel botjes, spieren en pezen. Wist u dat u maar liefst 27 botjes in de hand en pols heeft? Klachten aan de handen kunnen middels gespecialiseerde fysiotherapie goed behandeld worden, maar vergen wel uitgebreide kennis van de therapeut. Binnen onze praktijk is Jenny Aarts opgeleid tot handtherapeut. Dit is dezelfde opleiding die ook de therapeuten in het Zeeuws Hand en Pols Centrum (ZHPC) hebben. Indien nodig wordt er ook met hen samengewerkt. Jenny is ook aangesloten bij het perifeer netwerk van het ZHPC. Indien er bij het ZHPC geen plaats is of als revalidatie zorg niet nodig is, wordt er doorgestuurd naar het perifeer netwerk.

Specialisaties, handtherapie

Wat is handtherapie?

Handtherapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die zich richt op het behandelen van aandoeningen en verwondingen van de hand, pols, en onderarm. Bij Fysiotherapie SaFyR Yerseke-Hansweert begrijpen we dat handen ontzettend belangrijk zijn voor dagelijkse activiteiten en dat handproblemen een grote impact kunnen hebben op je algehele kwaliteit van leven en je dagelijkse activiteiten zoals sport, hobby of werk.

Intake

Vraag gesprek

Bij het eerste consult bij de handtherapeut doen we eerst een vraaggesprek om te kijken wat er aan de hand is en wat de hulpvraag is. We vragen na hoe de klachten zijn ontstaan en welke factoren mogelijk van invloed zijn op het herstel.We beginnen met een grondige evaluatie van je handaandoening, medische geschiedenis en functionele behoeften.

Onderzoek

Na het vraaggesprek gaan we over tot onderzoek, hierbij kijken we welke structuren mogelijk de klachten veroorzaken. Ook kijken we naar de kracht in de hand, vingers en pols en kijken we hoe het zit met de beweeglijkheid.

Behandelplan

Als het onderzoek is afgerond zal de fysiotherapeut u informatie geven over uw klacht, zoals de te verwachten duur van het herstel en wat er nu precies aan de hand is. Op basis van de evaluatie stellen we een aangepast behandelplan op dat gericht is op jouw herstel. Nadat we een behandelplan hebben opgesteld kunnen we aan de behandeling beginnen.

Voor wie is handtherapie?

Handtherapie is bedoeld voor mensen die klachten hebben aan de vingers, pols, duim of hand. Dit kunnen diverse klachten zijn, denk hierbij aan:

  • Triggerfinger/duim

  • Na een operatie

  • Mallet vinger (huisvrouwen vinger)

  • Artrose in duim of handen

  • Carpaal tunnel syndroom


Waar bestaat een behandeling handtherapie uit?

Dit kan uit een combinatie van onderstaande interventies bestaan. Voor iedere klachten maken we hier een andere combinatie in.

Advies/ergnomie
Soms is het noodzakelijk dat u uw activiteiten tijdelijk aanpast of soms zelfs staakt. Soms is dit noodzakelijk om de belasting te verminderen waardoor het herstel kan optreden. Samen wordt gekeken of er bepaalde activiteiten zijn die u wellicht op een andere manier kan uitvoeren. 

Oefentherapie
Meestal geeft de fysiotherapeut ook oefeningen mee. De oefeningen hebben tot doel de functie van de hand, vingers en pols te verbeteren. Dit kan voor stabiliteit, beweeglijkheid (mobiliteit), spierversterking of houding.

Manuele technieken

De fysiotherapeut kan met diverse technieken proberen de spierspanning te verminderen, de beweeglijkheid te verbeteren, pijn verminderen of oedeem verminderen. Dit kan door middel van massage, mobilisaties, lymfdrainage, dry needling.


Tapen

Tape kan je op diverse manieren gebruiken. Je kan de tape bijvoorbeeld zo plakken zodat deze het gewricht ondersteunt. Ook het op spanning brengen van spieren of juist het ontspannen is mogelijk. Een tape kan ook als een reminder functie worden geplakt, zodat je lichte spanning voelt als je in een ongewenste positie komt. Ook wordt het veel gebruikt om zwelling/oedeem te verminderen.


Spalken

Soms kan het ook noodzakelijk zijn om een spalk te dragen om de spieren/pezen/gewrichten te ontlasten of beschermen. Een handtherapeut kan een spalk voor u op maat maken welke geschikt is voor uw specifieke klacht.

Ze worden speciaal ontworpen om je hand en pols te ondersteunen, te beschermen en te stabiliseren tijdens het genezingsproces.

Een spalk kan diverse functies hebben. Spalken bieden de juiste ondersteuning voor het gewonde gebied, wat het genezingsproces kan bevorderen. Spalken beschermen je hand en pols tegen verdere schade en helpen bij stabilisatie. Elke spalk wordt op maat gemaakt voor jouw specifieke behoeften, gebaseerd op het type letsel en hersteldoelen. De handtherapeut zorgt ervoor dat de spalk comfortabel zit en de juiste pasvorm heeft.

Onze handtherapeutHandtherapie, Jenny Aarts

Jenny Aarts


Contact

Heeft u vragen over onze behandelingen of wilt u een afspraak maken? 

Neem dan even contact met ons op.