Kaakfysiotherapie/CRAFTA

Kaakfysiotherapie/CRAFTA

Kaakfysiotherapie/CRAFTA

Kaakfysiotherapie/CRAFTA
Kaakfysiotherapie

Wat is het?

CRAFTA staat voor Cranio Faciale Therapie Academie, dit is een opleiding op het gebied van kaak, nek, hals en klachten aan het hoofd. Een CRAFTA-therapeut wordt ook wel een kaakfysiotherapeut genoemd.


Voor welke aandoening?

De therapie is geschikt om mensen te behandelen die klachten hebben aan de nek, kaak, hals of hoofd. Je kunt hierbij denken aan:

  • Onverklaarbare kies- of tandpijn

  • Hoofdpijn

  • Duizeligheid

  • Knap in de kaak

  • Kaakklemmen of knarsen

  • Oorsuizen

  • Beperking van de mondopening

Voor welke doelgroep?

De therapie is geschikt voor alle leeftijdsgroepen voor een uiteenlopend palet aan klachten van het hoofd. Kaakklachten komen relatief vaak voor, maar denken hierbij meestal niet aan een fysiotherapeut. Een kaak is ook een gewricht en klachten hieraan zijn vaak goed behandelbaar door een kaakfysiotherapeut.

Soms ervaren mensen kaakklachten na een (langdurige) tandartsbehandeling. Dit kan komen door een overbelasting van het kaakgewricht. Soms ontstaan ook klachten na of tijdens behandelingen van de orthodontist, door een veranderde stand van het gebit of kaak.

Hoofdpijn kan soms veroorzaakt worden door kauwspieren, een gewone fysiotherapeut zal hier in de regel niet naar kijken. Dit is vaak goed behandelbare hoofdpijn.

Bij kies- of tandpijn denk je niet zo gauw aan een fysiotherapeut, maar eerder aan een tandarts. Als de tandarts de oorzaak van de pijn niet kan vinden, zal deze je doorverwijzen naar een kaakfysiotherapeut. Ook spieren kunnen tand- en/of kiespijn geven!

Kaakfysiotherapie/CRAFTA

De behandeling

Er wordt eerst een vraaggesprek afgenomen, waarbij we kijken wat de klachten precies inhouden, hoe lang deze bestaan. Ook proberen we te achterhalen waar de oorzaak van de klachten ligt en welke factoren de klachten beïnvloeden. Daarna gaan we over tot het fysieke onderzoek. Dit is gericht op het kaakgewricht, nek, schedel en zenuwstelsel. Als we stoornissen vinden die mogelijk samenhangen met uw klachten, zullen we een behandelplan opstellen en de behandeling starten.

De fysiotherapeut kan technieken gebruiken om de beweeglijkheid te bevorderen van nek, kaak of zenuwstelsel. Ook geeft deze vaak oefeningen en adviezen over wat u zelf kunt doen om uw klachten te verminderen. In 3-5 behandeling moeten uw klachten verminderen.

Soms is samenwerking met een andere zorgverlener essentieel voor het behalen van resultaten. De therapeut kan u ook adviseren contact op te nemen met bijvoorbeeld een psychosomatisch fysiotherapeut, tandarts, orthodontist of huisarts.

Onze kaaktherapeutHandtherapie, Jenny Aarts

Jenny Aarts


Contact

Heeft u vragen over onze behandelingen of wilt u een afspraak maken? 

Neem dan even contact met ons op.