Lage rugpijn

Lage rugpijn

Lage rugpijn

Lage rugpijn
Lage rugpijn

De klacht

Lage rugpijn is een veel voorkomende klacht, 60-90% van de bevolking krijgt ooit in zijn leven te maken met pijn in de onderrug. Lage rugpijn gaat in de meeste gevallen vanzelf over binnen enkele weken. De klachten kunnen wel enorm hinderlijk zijn bij uw dagelijkse activiteiten zoals aankleden, werken en sporten. 

Wat is het?

Lage rugpijn is pijn tussen de onderste ribben en tot net onder de bil. Soms kan de pijn gepaard gaan met uitstraling in één of beide benen. Meestal is het niet ernstig. Lage rugpijn is hetzelfde als spit, ischias of lumbago. Herstel treedt meestal spontaan op binnen een periode van 12 weken. Wat de pijn precies veroorzaakt weten we niet, we noemen dit ook wel aspecifieke lage rugpijn.

De pijn kan plots ontstaan (erin schieten) of langzaam steeds iets erger worden. Vaak is het zeurende pijn, maar deze kan ook heel heftig zijn.


 

Hoe wordt het veroorzaakt?

In verreweg de meeste gevallen is er geen aanwijsbare oorzaak voor het ontstaan van pijn in de nek. Een röntgenfoto of een scan is meestal niet zinvol, er is geen relatie tussen zichtbare afwijkingen en de ervaren klachten. Daarnaast heeft het geen gevolg voor de behandeling die wordt gegeven.

Vaak worden de klachten veroorzaakt door een samenkomst van diverse factoren. Denk bijvoorbeeld aan ouder worden, stress, houding, andere belasting dan gebruikelijk, te weinig beweging, overgewicht en eventueel andere aandoeningen. De fysiotherapeut zal samen met u proberen te achterhalen welke factoren mogelijk een rol spelen. Dit is ook belangrijk voor het voorkomen van een nieuwe periode van lage rugpijn in de toekomst.

Een heel klein deel van de mensen heeft last van zenuwpijn in het been welke soms gepaard gaat met lage rugpijn. Het zogenaamde radiculaire syndroom, deze wordt meestal veroorzaakt door een hernia. Hierbij druk een uitpuiling van de tussenwervelschijf op een zenuw. Dit syndroom is vast te stellen middels neurologisch onderzoek door de fysiotherapeut. Soms is er dan ook sprake van spierzwakte in bepaalde spieren of vermindering van het gevoel in het been. Zijn deze klachten na 6 tot 8 weken niet verbeterd, dan zal de fysiotherapeut je terugsturen naar de huisarts.

Lage rugpijn

Fysiotherapeutische behandeling

De fysiotherapeut zal u in eerste instantie voorzien van adviezen en voorlichting. Lage rugpijn gaat in de meeste gevallen binnen enkele weken vanzelf over. Het is belangrijk dat u probeert uw dagelijkse activiteiten uit te voeren voor zover de klachten dat toelaten.


Als u al lange tijd last heeft van lage rugklachten, de zogenaamde chronische lage rugklachten, dan is de therapie gericht op het omgaan met de klachten en niet meer op het wegnemen van de pijn.


De fysiotherapeut kan ook proberen pijnvermindering te verkrijgen door verschillende technieken. Bijvoorbeeld door mobilisaties of manipulaties (kraken), waardoor lokale bewegingsbeperkingen worden verbeterd. Soms kan ook massage pijnverlichting geven, door de pijnlijke spieren in de omgeving van de lage rugpijn te ontspannen.


Ook oefentherapie is een belangrijk onderdeel van fysiotherapie bij lage rugpijn. Beweging doet rugpijn verminderen en kan u helpen in het verbeteren van uw dagelijks functioneren.


Heeft u vragen over onze behandelingen of wilt u een afspraak maken? 

Neem dan even contact met ons op.