Oncologie

Oncologie Fysiotherapie

bij Fysiotherapie SaFyR Yerseke-Hansweert

Oncologie Fysiotherapie

bij Fysiotherapie SaFyR Yerseke-Hansweert
Oncologie
Specialisaties Safyr fysiotherapie

Welkom bij Fysiotherapie SaFyR in Yerseke-Hansweert, waar we gespecialiseerde fysiotherapie aanbieden voor mensen die te maken hebben met kanker. Ons toegewijde team van ervaren fysiotherapeuten begrijpt dat kankerbehandelingen en de ziekte zelf een grote impact kunnen hebben op je fysieke en mentale welzijn. We zijn hier om je te helpen, je kracht te herwinnen, je mobiliteit te verbeteren en je kwaliteit van leven te verhogen.

Fysiotherapie bij oncologie: 

De diagnose kanker en de daarop volgende behandelingen eisen in de meeste gevallen een zware tol. Als de behandelingen zijn afgerond kunnen de gevolgen van de ziekte een volledig herstel en terugkeer naar het dagelijks leven in de weg staan.

Deze gevolgen kunnen zich uiten in:

  • Vermoeidheid
  • Verstoord houdings- en bewegingsgevoel
  • Verminderde spierkracht
  • Verminderde mobiliteit
  • Conditieverlies
  • Spanningsklachten
  • Pijn
  • Lymfoedeem 

Fysiotherapie grijpt in op deze symptomen, in alle fasen van het ziekteproces, zowel tijdens als na de behandeling. Met name tijdens de medische behandeling van kanker is het goed om te proberen lichamelijk actief te zijn.

Bij Fysiotherapie SaFyR begrijpen we dat elke persoon met kanker een uniek proces doormaakt en individuele ondersteuning nodig heeft.

In alle fasen van de ziekte kunt u ondersteuning krijgen van een gespecialiseerde fysiotherapeut.

Curatieve fase
In de curatieve fase is alles gericht op het bestrijden van de kanker. De behandeling richt zich op de specifieke hulpvraag indien deze aanwezig is. Tevens is door meerdere wetenschappelijke onderzoeken gebleken dat training tijdens de medische behandeling van kanker, zoals chemotherapie, verval van spierkracht en uithoudingsvermogen tegengaat. Het lijkt er ook op dat negatieve bijwerkingen op lange termijn, zoals vermoeidheid, minder kans krijgen door vroegtijdige training. Daarom is het zinvol om ook tijdens de medische behandelingen, voor zover mogelijk, gedoseerd en verantwoord te trainen. Het trainingsprogramma wordt voortdurend aangepast aan uw niveau van fitheid in deze behandelfase.

Herstelfase

In de herstelfase gaat het om het herwinnen van (bewegings-) functies, kwaliteit van leven en het herwinnen van controle. De behandeling richt zich op de specifieke hulpvraag indien aanwezig. Tevens is het doel actief te werken aan uw herstel, zowel fysiek als mentaal middels het oncologische trainingsprogramma. Een uitgebreide intake, bewegingsonderzoek en testen voor spierkracht en conditie bepalen uw startniveau. Het trainingsprogramma wordt geleidelijk opgevoerd en afgestemd aan uw niveau en einddoel.

Palliatieve fase

De palliatieve fase begint op het moment dat genezing niet meer mogelijk is en de behandeling ook niet meer op genezing wordt gericht. De behandeling richt zich op de specifieke hulpvraag. Kwaliteit van leven staat hierbij centraal. Deze fase kan variëren van enkele weken tot jaren. Juist in deze periode is het goed om te zorgen dat u kracht en uithoudingsvermogen zo goed mogelijk blijft. Hierdoor kunt u meer of langer uw activiteiten blijven uitvoeren.

Terminale fase

In de terminale fase moet de patiënt afscheid nemen van het leven. De behandeling richt zich op de specifieke hulpvraag. Het comfort van de patiënt staat hierbij centraal. De fysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het vinden van een comfortabele houding, of pijn, spanning of benauwdheid verminderen door ontspannings- of ademhalingsoefeningen.

Oncologie

Behandelproces

Intake: De eerste behandeling zal bestaan uit een vraaggesprek (anamnese), een onderzoek en een aantal vragenlijsten en testen. Samen met uw fysiotherapeut bespreekt u wat er voor u belangrijk is. Aan de hand van uw doelstellingen en de uitkomst van de intake, maakt u samen met de gespecialiseerde fysiotherapeut een behandelplan.


Hoe te behandelen?

Afhankelijk van de doelstellingen die u samen met de therapeut heeft opgesteld, kan de therapie bestaan uit één of meestal meerdere therapieën gericht op uw doelstellingen.

Verminderen van de vermoeidheid: door inzicht te krijgen in je energie, een goede balans te vinden tussen belasting (wat doet u) en belastbaarheid (wat kan uw lichaam op dit moment aan) en training proberen we samen de vermoeidheid te verminderen. Als het nodig is werken we samen met onze psychosomatische fysiotherapeut en kunnen andere disciplines inschakelen zoals bijvoorbeeld de ergotherapeut.

Verbeteren van de kracht en uithoudingsvermogen: door middel van gerichte training kunt u uw kracht en uithoudingsvermogen verbeteren. Samen met uw therapeut kijkt u wat er mogelijk is voor uw situatie. Traint u tijdens de chemotherapie, dan zal uw training er anders uitzien dan als u alle behandelingen gehad heeft en aan uw herstel werkt.

Verbeteren van de mobiliteit: Door gericht oefeningen te doen of doordat u therapeut mobiliserende technieken toepast, neemt de mobiliteit van uw gewrichten toe.

Verminderen van lymfoedeem: uw oedeemtherapeut kan verschillende behandelmethoden toepassen om uw lymfoedeem te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van manuele lymfdrainage, taping, compressie, oefeningen en adviezen.

Er zijn nog veel andere behandelmogelijkheden die voor u verlichting van uw klachten kunnen geven, onder andere voor pijnvermindering, spanningsklachten of een verstoord houdings- en bewegingsgevoel. Afhankelijk van uw klachten of doelen kunnen deze worden ingezet.

Bij Fysiotherapie SaFyR Yerseke-Hansweert begrijpen we dat kanker een ingrijpende ervaring is die fysieke en emotionele uitdagingen met zich meebrengt. Het lichaam heeft vaak intensieve behandeling gekregen om de kanker te bestrijden. Niet alle klachten zijn volledig te verhelpen en veel mensen ervaren restklachten na bijvoorbeeld chemotherapie of bestraling. We begrijpen dat dit vervelend is en proberen samen met u een manier te vinden om ermee om te gaan. Onze therapie is erop gericht om u te ondersteunen bij het verbeteren van uw fysieke functioneren en het verhogen van uw kwaliteit van leven. 


Heeft u vragen over onze behandelingen of wilt u een afspraak maken? 

Neem dan even contact met ons op.