Schrijfproblemen

Schrijfproblemen

Schrijfproblemen

Schrijfproblemen
Schrijfproblemen bij kinderen

Welkom bij Fysiotherapie SaFyR in Yerseke-Hansweert, waar we gespecialiseerde kinderfysiotherapie bieden om kinderen te ondersteunen bij het overwinnen van schrijfproblemen. Ons ervaren team van kinderfysiotherapeuten begrijpt dat schrijven een essentiële vaardigheid is voor de ontwikkeling en academische groei van kinderen. We zijn toegewijd om kinderen te helpen bij het ontwikkelen van vloeiende en zelfverzekerde schrijfvaardigheden.


In onze maatschappij zien we dat de computer, smartphones en tablets steeds meer worden gebruikt en is de vraag of schrijven eigenlijk nog wel belangrijk is. Het antwoord is JA! Uit onderzoek blijkt dat leren schrijven heel belangrijk is voor onder andere de ontwikkeling van het leren lezen.

Schrijfproblemen bij kinderen

Op de basisschool starten de kinderen in groep 1 en 2 met de schrijfvoorbereidingen. In groep 3 gaan ze de schrijfletters/blokletters aanleren, afhankelijk van de schrijfmethode die ze op school gebruiken. Dan gaan ze in groep 4 de hoofdletters aanleren en vanaf groep 5 gaat het schrijftempo omhoog.

Het aanleren van het schrijven is voor het ene kind vanzelfsprekend en ervaart geen problemen. Terwijl voor een ander kind dit proces van aanleren veel moeizamer gaat.

Waar kunnen kinderen moeite mee hebben bij het aanleren van schrijven?:

 • Verkeerde pengreep
 • Moeite met het aanleren van de schrijfletter
 • Te groot handschrift
 • Te klein handschrift
 • Niet leesbaar handschrift
 • Moeite met het schrijven tussen de lijnen
 • Te laag schrijftempo
 • Schrijfkramp/pijn tijdens het schrijven

Wanneer een van bovenstaande problemen gesignaleerd wordt door ouders of juf/meester dan wordt er verwezen naar de kinderfysiotherapeut. 

Oorzaak van schrijfproblemen 

De oorzaak van schrijfproblemen ligt zeer uiteenlopend. Dit omdat schrijven een complexe vaardigheid is waar veel onderliggende processen een rol spelen. De kinderfysiotherapeut richt zich op de motorische problemen en pakt de fijne motoriek aan om het schrijven te verbeteren. We gaan tijdens de behandeling aan de slag om het probleem aan te pakken en zo het schrijven makkelijker te maken voor het kind.

Schrijfproblemen bij kinderen

Het Kinderfysiotherapie Proces bij Schrijfproblemen

 • Uitgebreide Evaluatie: We beginnen met een grondige beoordeling van de motorische vaardigheden, potloodgreep en handschrift van het kind.

 • Individueel Behandelplan: Op basis van de evaluatie stellen we een op maat gemaakt behandelplan op dat past bij de behoeften van het kind.

 • Motorische Oefeningen: We begeleiden het kind bij het uitvoeren van specifieke oefeningen om motorische vaardigheden te ontwikkelen.

 • Handschrifttechnieken: We leren het kind technieken om hun handschrift te verbeteren en de leesbaarheid te vergroten.

 • Positieve Begeleiding: We moedigen het kind aan en bieden positieve begeleiding om hun zelfvertrouwen op te bouwen.

Samen Werken aan Schrijf Succes

Bij Fysiotherapie SaFyR begrijpen we dat schrijfproblemen het leren en de ontwikkeling van kinderen kunnen beïnvloeden. Onze kinderfysiotherapie is ontworpen om kinderen te ondersteunen bij het ontwikkelen van essentiële motorische vaardigheden en zelfvertrouwen in het schrijfproces. Neem contact met ons op voor meer informatie en om een afspraak te maken. Samen werken we aan schrijfsucces en een positieve schoolervaring voor je kind.


Heeft u vragen over onze behandelingen of wilt u een afspraak maken? 

Neem dan even contact met ons op.