Valpreventie en Fysiotherapie:

Een Stevige Stap naar Veiligheid bij Fysiotherapie SaFyR Yerseke-Hansweert

Valpreventie en Fysiotherapie:

Een Stevige Stap naar Veiligheid bij Fysiotherapie SaFyR Yerseke-Hansweert
Valpreventie en Fysiotherapie

Heb je ook weleens het idee dat je wat minder stevig op je benen staat als je bijvoorbeeld net bent opgestaan vanuit een stoel of een eindje moet wandelen. Misschien is onze valpreventie training bij Fysiotherapie SaFyR Yerseke-Hansweert wat voor jou.

Wat is valpreventie?

Valpreventie training is een training om het risico op vallen bij oudere mensen te verminderen. Het doel van deze valpreventie is om de risicofactoren voor vallen aan te pakken, zoals het verbeteren van de spierkracht en balans of mobiliteit verbeteren. Ook kan er worden gekeken naar medicijngebruik, of de medicijnen die je slikt invloed kunnen hebben op de evenwicht of balans. Ook is het belangrijk om te kijken naar de woon- en leefomgeving. Niet alle risicofactoren van vallen zijn te veranderen, te denken valt aan leeftijd en eerdere valgeschiedenis.

Binnen Fysiotherapie SaFyR Yerseke-Hansweert werken we met het OTAGO programma. Het Otago programma richt zich op het verbeteren van de spierkracht, balans en mobiliteit van ouderen. Dit programma kan aangeboden worden in groepsverband en individueel.

Voor wie?

Iedere oudere (65+)die het gevoel heeft verminderde balans te hebben tijdens het uitvoeren van dagelijkse bezigheden, die bang is om (opnieuw) te vallen. Vallen heeft een grote impact op iemand. Het veroorzaakt pijn en zorgt er vaak voor dat de kwaliteit van leven minder wordt. Dit kan lichamelijk zijn door een kneuzing of een breuk, maar dit kan ook geestelijk zijn. Ouderen die gevallen zijn, zijn vaak bang om opnieuw te vallen. Die angst kan er ook voor zorgen dat je bepaalde situaties of activiteiten ontwijkt.

Otago valpreventie

Dit is een valpreventieprogramma voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. Het programma is vooral geschikt voor ouderen die al wat kwetsbaarder zijn. Tijdens het Otago oefenprogramma gaan de ouderen samen met de fysiotherapeut aan de slag met spierversterkende oefeningen, balans oefeningen en een wandelschema. Ze doen dit individueel of in een groep in de praktijk. Het doel van deze  training is het verminderen van het aantal valongevallen bij ouderen door het verbeteren van de spierkracht en het evenwicht.

Het individuele Otago oefenprogramma duurt 12 maanden en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Behandeling aan huis en telefonisch contact met de opgeleide fysiotherapeut
  • 3 x per week oefeningen op maat ( warming up, mobiliteit, kracht, balans en cooling down)
  • 2 x per week wandelen op maat.

Het oefenprogramma wordt zelfstandig thuis uitgevoerd.


Het Otago oefenprogramma in groepsverband heeft een andere indeling:

  • Duur: 12 weken
  • 1 x per week 1 uur groepsoefeningen in de praktijk
  • 2 x per week oefeningen op maat thuis
  • 2 x per week wandelen op maat

Vergoedingen: in 2023 kan valpreventie vergoed worden uit de aanvullende verzekering. Kijk in je polis of en hoe vaak je aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie. Zoals het er nu uitziet komt de vergoeding van valpreventie in 2024 in de basisverzekering voor ouderen met een hoog risico op vallen. Zodra hier meer duidelijkheid over is, zullen we dit natuurlijk vermelden op onze website.


Heb je interesse in de valpreventietraining? Neem dan contact op met de praktijk.
Heeft u vragen over onze behandelingen of wilt u een afspraak maken? 

Neem dan even contact met ons op.