Artrose is een veelvoorkomende aandoening, bij de huisartsen zijn er zo’n 1.500.000 mensen bekend met deze aandoening. Het is een aandoening die onderdeel is van het ouder worden. Niet iedereen krijgt artrose in dezelfde mate. Ondanks dat artrose heel veel voorkomt, wil het niet meteen zeggen dat je er ook last van hoeft te hebben.
Artrose kan in vrijwel alle gewrichten voorkomen. Het meest bekend is de knie- en heupartrose.
Klachten die u bij artrose kan ervaren zijn:
Artrose wordt in de volksmond vaak ‘slijtage’ genoemd. Deze term is echter onjuist. De term slijtage doet vermoeden dat de oorzaak ligt in het veel gebruiken. Het tegenovergestelde is echter het geval, juist door onderbelasting en inactiviteit raakt de voeding van het kraakbeen verminderd en gaat de kwaliteit achteruit. Het kraakbeen wordt dunner, zachter en brokkelig.
Voor de diagnose is géén röntgenfoto nodig, op basis van je klachten is vast te stellen dat het om artrose gaat. In sommige gevallen zal de arts wel een röntgenfoto laten maken, maar dit zegt niet alles. De mate van artrose die zichtbaar is op een foto, zegt niets over de ernst van de klachten die iemand ervaart.
Artrose kan ook ontstekingen in het gewricht veroorzaken. De slijmvlieslaag van het gewricht kan ontstoken raken, waardoor zwelling, pijn en warmte ontstaat.
Ook kunnen er veranderingen in het bot onder het kraakbeen ontstaan, je krijgt dan knobbels aan de rand van het gewricht, zogenaamde ‘osteofyten’. De druk van deze knobbels op de omliggende weefsels kan pijn veroorzaken. Daarnaast kan de pijn veroorzaakt worden door verzwakking van de spieren, waardoor pezen geïrriteerd raken.
Eigenlijk weten we niet precies hoe artrose ontstaat, maar er zijn wel een aantal factoren die een rol spelen. We weten dat het vaker voorkomt bij vrouwen en bij mensen ouder dan 45 jaar. Ook overgewicht speelt een rol, door meer druk op het gewricht krijgt het gewricht meer belasting te verduren.
In sommige gevallen is er een aanwijsbare oorzaak van artrose. Kraakbeen kan beschadigd raken door een trauma in het verleden. Denk hierbij aan een schouder uit de kom of een breuk in het verleden.
Fysiotherapeutische behandeling
Artrose is geen ‘gewrichtsslijtage’, dus er is zeker wat aan te doen! De fysiotherapeut kan je hierbij helpen. Het is belangrijk dat je blijft bewegen of meer gaat bewegen, uiteraard binnen jou mogelijkheden. Samen met je fysiotherapeut kijk je waar jou behoeftes liggen en wat je doelen zijn. Fysiotherapie is bewezen effectief voor artrose van heup en knie, daarom is dit opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Elk jaar krijg je 12x fysiotherapie vergoed uit de basisverzekering, indien jou huisarts hier een verwijzing voor afgeeft (dit gaat wel van het eigen risico).
Het is belangrijk dat je blijft bewegen, dit voorkomt dat de klachten erger worden of terugkomen. Spierzwakte hangt samen met pijn, dus door je spierkracht te vergroten verminder je de pijn. Daarnaast kan het gewricht meer belasting aan, omdat je spieren de grotere belasting kunnen opvangen.
Als je heel veel pijn hebt, kan het nodig zijn een tijdje rust in te bouwen, of de belasting tijdelijk te verminderen. Soms kan warmte of koude wat verlichting geven. Als de pijn weer minder is, kunnen de spierkracht en belasting weer geleidelijk worden opgebouwd.
De oefentherapie bestaat uit oefeningen voor het verbeteren van de spierkracht. Ook worden stabiliteit en beweeglijkheid geoefend. Daarnaast is het ook belangrijk een goed evenwicht te vinden in de belasting en belastbaarheid, jou fysiotherapeut kan je hierbij helpen.
Heeft u vragen over onze behandelingen of wilt u een afspraak maken?
Neem dan even contact met ons op.