De ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson

Wat is Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een ziekte in de hersenen. Wie aan de ziekte lijdt, kan veel soorten klachten hebben. Het is een complexe ziekte. Geen enkele patiënt ervaart de ziekte hetzelfde. Hiernaast staan een aantal voorbeelden van klachten.

  1. Trillen (tremor) van de handen, benen, kin of tong
  2. Trager worden van bewegingen (bradykinesie), moeite met starten van bewegingen (akinesie) en ontbreken van automatische bewegingen (hypokinesie)
  3. Stijfheid van de spieren (rigiditeit)
  4. Houdings- en evenwichtsproblemen en soms vallen bij langer bestaan van de ziekte
  5. ‘Bevriezen’ van de benen tijdens lopen (freezing), waardoor het lijkt alsof de voeten aan de vloer blijven plakken

Wat zijn bijhorende klachten?

Ook andere klachten kunnen optreden, zoals trager denken, verminderde reuk, slaapstoornissen, obstipatie, stemmingsproblemen en verandering van seksuele behoeften. Maar deze symptomen treden lang niet bij alle patiënten op. Elke patiënt ervaart de ziekte op een andere manier. Voorbeelden zijn moeite met lopen, aankleden, spreken of eten.


Vaak heeft een patiënt meerdere behandelaars, omdat het scala aan klachten zo breed is. Er is voor elke klacht wel een behandelaar te vinden die gespecialiseerde zorg toe past. 


Natuurlijk wordt de zorg goed op elkaar afgestemd.

De ziekte van Parkinson

Parkinson Net

De zorgverleners die aangesloten zijn bij het ParkinsonNet, zijn speciaal geschoold in het behandelen van parkinsonpatiënten en patiënten met atypische parkinsonismen. De ParkinsonNet zorgverleners werken onderling nauw samen en werken ook samen met bijvoorbeeld parkinsonverpleegkundigen en neurologen in de regio. Zo zijn de behandelingen deskundig en optimaal op elkaar afgestemd.


ParkinsonNet zorgverleners werken verspreid over de redigo en zijn in staat om u als patiënt aan huis te behandelen. In de Parkinson Zorgzoeker kunt u de dichtstbijzijnde ParkinsonNet zorgverlener vinden en met aandoeningen die lijken op de ziekte van Parkinson, de zogeheten atypische parkinsonismen.


Heeft u vragen over onze behandelingen of wilt u een afspraak maken? 

Neem dan even contact met ons op.