Claudicatio Intermittens (Etalagebenen)

Claudicatio Intermittens (Etalagebenen)

De klacht

Claudicatio Intermittens wordt ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Het is een veel voorkomende vaataandoening, veroorzaakt door slagaderverkalking (atherosclerose). In Nederland heeft ongeveer 19% van de 55-plussers last van deze aandoening.

De term ‘etalagebenen’ slaat op het feit dat mensen met Claudicatio Intermittens vaak stil moeten staan vanwege pijn bij het lopen. Bijvoorbeeld voor een etalage om dit te verbloemen. Vanwege de vernauwing in de bloedvaten treden klachten op als een stekende/krampende pijn, vermoeidheid of een zwaar gevoel. Dit kan zich uiten in de kuiten, maar ook in de bovenbenen of bilspieren kan de pijn optreden. Hierdoor kunnen mensen beperkt worden in het dagelijks leven.

Wat is het?

Slagaderverkalking is een ouderdomsziekte. Het natuurlijke verouderingsproces van de bloedvaten begint rond het twintigste levensjaar. Deze ‘ziekte’ zit niet enkel in de benen, maar kan zich ook uiten in andere delen van het lichaam. Zoals bijvoorbeeld hart of hersenen. Er zijn meerdere risicofactoren voor het ontwikkelen van slagaderverkalking, denk hierbij aan overgewicht, diabetes en roken. Het veranderen van de leefstijl kan dan ook een positief effect hebben op de klachten. Hoewel het moeilijk is, is het belangrijk om in beweging te blijven!

Voordelen van Fysiotherapie bij Etalagebenen

De behandeling van ‘etalagebenen’ is enerzijds gericht op het vertragen van de verdere ontwikkeling van slagaderverkalking (leefstijlbegeleiding) en anderzijds op het vergroten van de pijnvrije loopafstand, door middel van gesuperviseerde looptraining/beweegtherapie. Onderzoek heeft laten zien dat looptraining/beweegtherapie een vergelijkbare verbetering geeft in loopafstand, dan wanneer een ingreep/operatie plaatsvindt. Bovendien zijn hier minder risico’s aan verbonden en heeft dit een positieve invloed op de kwaliteit van leven.

Waarom Kiezen voor Fysiotherapie SaFyR?

Bij Fysiotherapie SaFyR begrijpen we dat etalagebenen aangepaste zorg en aandacht vereisen. Onze fysiotherapeuten hebben ervaring in het begeleiden van mensen met deze aandoening en zijn toegewijd om je te helpen je loopafstand en levenskwaliteit te verbeteren.

Het Fysiotherapie Proces bij Etalagebenen

De (Chronisch ZorgNet) fysiotherapeut bespreekt je klachten. Ter ondersteuning maakt de therapeut gebruik van een aantal vragenlijsten. Voor het vaststellen van de maximale loopafstand wordt een test op de loopband uitgevoerd. Deze test wordt gedurende de behandelperiode regelmatig herhaald om de effecten van de training te bepalen. Daarnaast maakt de fysiotherapeut gebruik van het KomPas. Dit is een online hulpmiddel om een verwachting van de toename van loopafstand en kwaliteit van leven in kaart te brengen. Hierbij worden de gegevens vergeleken met andere vergelijkbare patiënten.

Naar aanleiding van de resultaten zal een persoonlijk beweegprogramma worden opgesteld. In het begin zal er sprake zijn van intensieve begeleiding. Waarna de begeleiding langzaam wordt afgebouwd. Samen werken we ernaartoe om de loopafstand te vergroten en de beperkingen te verminderen. Bovendien heeft de training een positieve invloed op de gezondheid en werkt ontspannend!

De looptraining/beweegtherapie wordt daarnaast vrijwel altijd ondersteund door middel van medicatie. Dit zorgt ervoor dat de kans op toename van de klachten en complicaties afneemt. Het is daarom van groot belang dat de voorgeschreven medicatie trouw wordt gebruikt. Denk hierbij aan plaatjesaggregatieremmers, antistollingsmiddelen, bloeddruk- en cholesterolverlagende middelen,  trouw wordt gebruikt.

Voor meer informatie kun je eens kijken op de onderstaande websites. 

www.harteraad.nl                               

www.etalagebenen.nl

Meer uitleg in onderstaande video's 


Heeft u vragen over onze behandelingen of wilt u een afspraak maken? 

Neem dan even contact met ons op.