Frozen shoulder betekent letterlijk vertaald ‘bevroren schouder’. De Latijnse term is capsulitis adhesiva, dit betekent ‘verkleefd en ontstoken kapsel’. Het gaat hierbij om het kapsel van het schouderblad en de bovenarm. Het kapsel is stevig weefsel dat zorgt voor het bij elkaar houden van botdelen. De klachten die je kunt ervaren zijn;
Pijn, deze is meestal het ergst in de nacht of als je een ‘snelle’ beweging maakt. De pijn kan in de schouder zelf zitten of uitstralen naar de bovenarm en zelfs doortrekken naar de onderarm.
Bewegingsbeperking, de termen bevroren en verkleefd geven dit al aan, de schouder wordt stijf. Je kunt de arm niet meer goed bewegen in meerdere richtingen.
Wat is het?
De aandoening komt relatief vaak voor. Frozen shoulder is een onomkeerbaar ontstekingsproces in de schouder. De aandoening is zelflimiterend, dit betekent dat het vanzelf over gaat. De pijn verdwijnt meestal volledig en de beweeglijkheid van de schouder komt meestal volledig terug.
Het beloop van de frozen shoulder kent eigenlijk 3 fases. Per persoon kan de mate van klachten en de duur van de fases verschillen.
Eigenlijk weten we niet goed hoe de aandoening wordt veroorzaakt. Er zijn wel een aantal factoren die de kans op een frozen shoulder verhogen:
Behandeling
Als een frozen shoulder ontstaat kan de pijn erg hevig zijn. Zo erg dat mensen soms nauwelijks slapen. Een injectie van de huisarts kan dan soms helpen. Niet of slecht slapen is niet erg behulpzaam bij het herstel. De fysiotherapeut kan je adviezen geven hoe om te gaan met de klachten en pijn. Daarnaast kan de fysiotherapeut proberen pijndemping te verkrijgen, maar soms is het ook beter om er niet aan te zitten en te wachten tot de aandoening vordert. De bevriezingsfase kan langer duren als er te veel wordt gedaan of als je ondanks de pijn gewoon doorgaat.
Als de aandoening vordert en de stijfheid staat voorop kan de fysiotherapeut je helpen bij het mobiliseren van de schouder en de omliggende gebieden. Dit kan deze doen door oefeningen en mobilisaties.
Wij zijn aangesloten bij het SchouderNetwerkZeeland (SNZ) en zijn uitermate geschoold in het behandelen van schouderklachten.
Heeft u vragen over onze behandelingen of wilt u een afspraak maken?
Neem dan even contact met ons op.