Frozen shoulder

Frozen shoulder

Frozen shoulder

Frozen shoulder
Frozen shoulder

De klacht

Frozen shoulder betekent letterlijk vertaald ‘bevroren schouder’. De Latijnse term is capsulitis adhesiva, dit betekent ‘verkleefd en ontstoken kapsel’. Het gaat hierbij om het kapsel van het schouderblad en de bovenarm. Het kapsel is stevig weefsel dat zorgt voor het bij elkaar houden van botdelen. De klachten die je kunt ervaren zijn;

Pijn, deze is meestal het ergst in de nacht of als je een ‘snelle’ beweging maakt. De pijn kan in de schouder zelf zitten of uitstralen naar de bovenarm en zelfs doortrekken naar de onderarm.

Bewegingsbeperking, de termen bevroren en verkleefd geven dit al aan, de schouder wordt stijf. Je kunt de arm niet meer goed bewegen in meerdere richtingen.

Wat is het?De aandoening komt relatief vaak voor. Frozen shoulder is een onomkeerbaar ontstekingsproces in de schouder. De aandoening is zelflimiterend, dit betekent dat het vanzelf over gaat. De pijn verdwijnt meestal volledig en de beweeglijkheid van de schouder komt meestal volledig terug. 

Het beloop van de frozen shoulder kent eigenlijk 3 fases. Per persoon kan de mate van klachten en de duur van de fases verschillen.
    

 • Fase 1; de bevriezingsfase
  In deze fase staat de pijn voorop en kan 2-9 maanden duren. Pijn is in deze fase het voornaamste symptoom. Meestal is een verstoorde nachtrust aanwezig. Vermoeidheid komt in deze fase veel voor. De schouder wordt steeds stijver. In deze fase kan de pijn soms erg hevig zijn en kan een injectie hierin verlichting geven.

 • Fase 2; bevroren fase
  In deze fase neemt de pijn af. De pijn is nu met name alleen nog aanwezig bij bewegingen tegen de eindgrens. Deze fase kan 4-12 maanden duren.

 • Fase 3; ontdooiende fase
  In deze fase neemt de pijn verder af en merk je dat de beweeglijkheid van de schouder steeds verder toeneemt. Deze fase kan 12-42 maanden in beslag nemen.

frozen shoulder

Hoe wordt het veroorzaakt?

Eigenlijk weten we niet goed hoe de aandoening wordt veroorzaakt. Er zijn wel een aantal factoren die de kans op een frozen shoulder verhogen:

 • Langdurige rust (immobilisatie), dit komt bijvoorbeeld voor na een operatie van de schouder

 • Na letsel van de schouder/bovenarm, denk hierbij aan een breuk in de bovenarm of een val op de arm

 • (Langdurige) overbelasting

 • Chronische aandoeningen zoals suikerziekte, schildklierproblemen, hart- en vaatziekten, ziekte van Parkinson

frozen shoulder

Behandeling

Als een frozen shoulder ontstaat kan de pijn erg hevig zijn. Zo erg dat mensen soms nauwelijks slapen. Een injectie van de huisarts kan dan soms helpen. Niet of slecht slapen is niet erg behulpzaam bij het herstel. De fysiotherapeut kan je adviezen geven hoe om te gaan met de klachten en pijn. Daarnaast kan de fysiotherapeut proberen pijndemping te verkrijgen, maar soms is het ook beter om er niet aan te zitten en te wachten tot de aandoening vordert. De bevriezingsfase kan langer duren als er te veel wordt gedaan of als je ondanks de pijn gewoon doorgaat.

Als de aandoening vordert en de stijfheid staat voorop kan de fysiotherapeut je helpen bij het mobiliseren van de schouder en de omliggende gebieden. Dit kan deze doen door oefeningen en mobilisaties.
Wij zijn aangesloten bij het SchouderNetwerkZeeland (SNZ) en zijn uitermate geschoold in het behandelen van schouderklachten.


Heeft u vragen over onze behandelingen of wilt u een afspraak maken? 

Neem dan even contact met ons op.