Parkinson

De ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson

Parkinson is een ingewikkelde ziekte die ontstaat in de hersenen. De manier waarop de ziekte zich uit is voor geen mens hetzelfde. Het treft vrouwen en mannen, zowel jong als oud. Ieder van hen heeft zijn of haar eigen Parkinson. Van bijvoorbeeld trillende handen, benen, kin of tong, een stijfheid ervaren in de spieren (rigiditeit), trager worden van bewegingen (bradykinesie), moeite met starten van de beweging (akinesie) en depressies tot vastgenageld staan aan de vloer (freezing), houdings- en evenwichtsproblemen, trager denken, slaapstoornissen en geen initiatief meer tonen. De ziekte uit zich op allerlei manieren. De behandeling en begeleiding bij Parkinson vragen om een hele specialistische en deskundige aanpak. Daarbij moet telkens opnieuw gekeken worden naar de wensen en behoeften van degene met Parkinson en hun naasten.

Parkinson of parkinsonisme? 

Parkinsonisme is de verzamelterm voor de symptomen die mensen met de ziekte van Parkinson kunnen hebben. Deze symptomen kunnen ook voorkomen bij beschadiging van dezelfde hersengebieden als bij de ziekte van Parkinson, maar met een andere oorzaak, zoals:

  • Ziektes die verwant zijn aan de ziekte van Parkinson (atypisch parkinsonisme: MSA, PSP, CBG);
  • Een slechte doorbloeding van de hersenen (vasculair parkinsonisme);
  • Het gebruik van bepaalde medicijnen (medicamenteus parkinsonisme);
  • Blootstelling aan giftige stoffen in de leef- of werkomgeving (toxisch parkinsonisme).


De oorzaak
Het lijkt erop dat meerdere oorzaken samen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van Parkinson. Dagelijks zetten diverse onderzoekers zich in om de oorzaak van de ziekte van Parkinson te achterhalen. Eén concreet antwoord is er nog niet.

Wat we wel weten is dat een tekort aan de stof dopamine in de hersenen een groot deel van de problemen en symptomen van Parkinson veroorzaakt. Cellen in de zwarte kernen in de hersenen sterven af.

Dit tekort ontstaat door het afsterven van dopamine producerende zenuwcellen in een specifiek gebied van de hersenen: de zwarte kernen (substantia nigra).

Waarom sterven de hersencellen in de zwarte kernen af? Dat is nog niet precies bekend. Mogelijk spelen hierbij achteruitgang van de werking van de hersenen met toenemende leeftijd, omgevingsfactoren zoals aanraking met giftige stoffen, en een stoornis in de eiwitstofwisseling een rol.

Behandelingen

De ziekte van Parkinson is een complexe ingewikkelde ziekte. Mensen ervaren problemen met dagelijkse activiteiten, zoals lopen, spreken, aankleden, of eten. Maar ook psychische problemen zoals depressie, problemen met het nemen van initiatief of seksualiteit behoren tot de symptomen.

Door deze verschillende problematiek zijn vaak meerdere zorgverleners betrokken bij de behandeling. Dat maakt de behandeling multidisciplinair. Wanneer welke soort zorgverlener betrokken raakt en welk soort behandeling effectief kan zijn is afhankelijk van de problemen die de persoon met Parkinson ervaart.

Naast medicijnen kunnen paramedische disciplines zoals o.a. fysiotherapie, een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven bij mensen met de ziekte van Parkinson.

Fysiotherapie en Parkinson(isme)

Iemand met Parkinson(isme) kan bij ons terecht voor de fysiotherapie. Frits Lunenborg & Yvonne Zwartbol zijn gespecialiseerd in Parkinson(isme) en zijn aangesloten bij het ParkinsonNet. Wanneer u bij ons komt, doen we als eerst een intake. Hierbij brengen we alles in kaart en dan kijken we samen naar waar degene met Parkinson(isme) aan wilt werken. Er is een mogelijkheid om in een Parkinsongroep (60 min) te trainen of 1 op 1 (30 min). Wanneer nodig, komen we voor de behandeling/begeleiding aan huis. We geven de voorkeur voor 2x per week omdat dit meer effectief is, maar 1x per week is ook mogelijk. We passen de behandeling voor iedere persoon op maat aan, zodat iedereen op zijn/haar niveau mee kan doen.

Met de behandelingen/begeleiding en trainingen werken we o.a. aan evenwichts- en balans oefeningen, oefeningen gericht op het lopen, werken we aan krachtuithoudingsvermogen en aan de conditie, zo optimaal mogelijk transfers uitvoeren, de fijne motoriek, ademhaling, maar ook aan de romp- & houdingsstabiliteit.

Een bijkomend voordeel is als je beweegt, en dat kan zijn wanneer je bij ons in de groep of individueel traint, maar dat kan ook zijn wanneer je zelfstandig thuis of bij een sportclub aan het bewegen bent, dat er tijdens het sporten/bewegen allerlei stofjes vrijkomen, ook wel neurotransmitters genoemd. Bijvoorbeeld endorfine, serotonine en dopamine. Bij Parkinson is er een tekort van de stof dopamine in de hersenen. Het tekort aan de stof dopamine veroorzaakt een groot deel van de problemen en symptomen van de Parkinson (zie oorzaak). Vele mensen met Parkinson voelen zich dus een stuk beter als ze gesport/bewogen hebben, omdat ze weer wat extra dopamine hebben aangemaakt. Daarnaast merken ze vaak (tijdelijk) na het sporten dat de symptomen van de Parkinson (iets) minder aanwezig zijn, en dat de kwaliteit van het bewegen, zoals bijvoorbeeld het lopen, een kopje koffie drinken, wat gemakkelijker uitgevoerd kan worden.

Het is dus belangrijk dat de mensen thuis ook proberen te bewegen, naar wat mogelijk is. Naast het bewegen, zijn de rustmomenten net zo belangrijk. Hierin kunnen we ook adviezen geven.

Heeft u (of u partner) Parkinson en heeft u vragen of wilt u eens overleggen, laat het ons weten.

Waarom een ParkinsonNet zorgverlener?

 Frits Lunenborg & Yvonne Zwartbol zijn aangesloten bij het ParkinsonNet.

Wanneer u kiest voor een bij ParkinsonNet aangesloten zorgverlener, bent u in goede en gespecialiseerde handen. Aangesloten ParkinsonNet zorgverleners bieden:

  • Expertise door een meerdaagse basisscholing, nascholing en het jaarlijkse congres;

  • Uitgebreide, gedegen ervaring in het behandelen en begeleiden van mensen met Parkinson;

  • Samenwerking met collega-zorgverleners uit diverse disciplines;

  • Direct toegang tot de Parkinson experts binnen het ParkinsonNet coördinatiecentrum;

  • Kennis van de laatste ontwikkelingen op het gebied van zorg en onderzoek.

De resultaten mogen er zijn. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat mensen onder behandeling van een ParkinsonNet zorgverlener:

  • Minder heupbreuken hebben;

  • Minder behandelingen nodig hebben;

  • Meer effectiviteit van de behandeling ervaren.

Kijk voor meer informatie over Parkinson(isme) op parkinssonnet.nl

 


Heeft u vragen over onze behandelingen of wilt u een afspraak maken? 

Neem dan even contact met ons op.