Revalidatie heup en knie

Revalidatie heup en knie

Revalidatie heup en knie

OrthoXpert: de beste behandeling na je operatie

Bij een nieuwe heup of knie, heeft u al lange tijd last van klachten aan het gewricht en acht de orthopeed een operatie noodzakelijk. 

Direct na de operatie mag u de heup of knie volledig belasten, maar wel ondersteund met een loophulpmiddel, zoals krukken, rollator of looprek. In het ziekenhuis krijgt u bezoek van de fysiotherapeut, deze legt uit wat je wel en niet mag en neemt met u de eerste oefeningen door. Het is belangrijk dat u deze oefeningen thuis voortzet.

Wat is het?

Bij een nieuwe knie worden de beschadigde gewrichtsoppervlakken vervangen door metalen delen. Eén stuk op het bovenbeen en het andere op het onderbeen. Daartussen wordt een plastic deel geplaatst wat beweging mogelijk maakt. De knieschijf kan indien nodig ook vervangen worden, maar dit is meestal niet nodig.

Bij een nieuwe heup wordt de heupkom vervangen en er wordt een metalen steel in het bovenbeen geplaatst, met daarop de heupkop die precies in de nieuwe heupkom past.

Het herstel van een gewricht vervangende operatie duurt gemiddeld 3-4 maanden tot maximaal 1 jaar.

Hoe wordt het veroorzaakt?

Als u artrose heeft in heup of knie is de fysiotherapeut of de huisarts het eerste aanspreekpunt. De huisarts kan medicatie voorschrijven, een injectie geven of fysiotherapie voorschrijven. De fysiotherapeut kan u helpen met advies, voorlichtingen en oefentherapie. Als de klachten niet afnemen en bovenstaande niet meer helpt, kan de huisarts u doorverwijzen naar de orthopeed. De orthopeed zal een röntgenfoto laten maken en lichamelijk onderzoek verrichten. Aan de hand van het onderzoek kan de orthopeed besluiten dat een gewrichtsvervangende operatie van heup of knie noodzakelijk is.

Fysiotherapeutische behandeling

Bij Fysiotherapie SaFyR Yerseke-Hansweert vindt de intake bij jou thuis plaats, op deze manier kunnen we kijken welke obstakels je thuis tegenkomt bij jou revalidatie. Tevens kunnen we bekijken hoe je bepaalde handelingen thuis het beste kunt uitvoeren en welke doelen we moeten stellen voor jou revalidatie. Omdat de mogelijkheden voor oefentherapie thuis beperkt zijn en je de eerste 6 weken geen auto mag rijden, bieden wij iets unieks aan! De eerste 6 weken van uw revalidatie kunt u gratis gebruikmaken van de haal- en brengservice. Je wordt opgehaald en thuisgebracht voor jou therapie.

In de oefenzaal gaan wij met je aan de slag met jou revalidatie.

De behandeling zal in eerste instantie gericht zijn op het terug krijgen van de beweeglijkheid van je gewricht, met bescherming van het wondherstel. Ook wordt geoefend op het uitvoeren van dagelijkse handelingen zoals het lopen, traplopen, opstaan en gaan zitten.

Later in de behandeling wordt gestart met stabiliteitstraining en het opbouwen van spierkracht en sporthervatting.

Meestal kun je na 6 weken weer zonder hulpmiddel lopen en fietsen en autorijden weer hervatten. Hervatten van sport of werk duurt soms langer, afhankelijk van welk werk of sport je beoefend. Het herstel verschilt van persoon tot persoon.

De behandeling wordt (groten)deels vergoed door jou verzekeraar. De eerste 20 behandelingen zijn voor eigen rekening, tenzij je hiervoor een aanvullende verzekering afsluit voor fysiotherapie. Daarna wordt de therapie vergoed uit de basisverzekering, met de duur van maximaal 1 jaar.

Bekijk hier oefeningen voor thuis


Heeft u vragen over onze behandelingen of wilt u een afspraak maken? 

Neem dan even contact met ons op.