Schouderklachten

Schouderklachten

Schouderklachten

Schouderklachten

De klacht

Schouderklachten zijn veel voorkomend. Ze kunnen variëren van milde irritatie tot ernstige beperkingen en pijn in de schouder. Het ontstaan van schouderklachten is afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht, beroep, levensstijl en medische geschiedenis. 


Schouderklachten behoren tot de meest voorkomende klachten aan het bewegingsapparaat. Ze kunnen op elke leeftijd voorkomen, maar worden vaak gezien bij mensen ouder dan 40 jaar. Studies suggereren dat ongeveer 20-30% van de algemene bevolking ooit schouderpijn zal ervaren.


De kans op schouderklachten neemt vaak toe met de leeftijd. Oudere volwassenen hebben vaak een hoger risico op schouderpijn en -problemen, deels als gevolg van slijtage van de gewrichten en degeneratieve veranderingen in de weefsels.


De meeste schouderklachten kunnen erg pijnlijk en vervelend zijn. Schouderklachten gaan vaak niet vanzelf over en is het verstandig om niet te lang te wachten met het inschakelen van hulp. Heeft u klachten aan de schouder? Wacht dan niet te lang en maak een afspraak voor fysiotherapie.


Schouderklachten zijn erg complex en het is belangrijk dat u een therapeut bezoekt die hier goed in geschoold is. Fysiotherapie SaFyR Yerseke-Hansweert is aangesloten bij het Schouder Netwerk Zeeland (SNZ). Dit betekent dat onze schoudertherapeut(en) zich gespecialiseerd hebben in schouderpijn en hier regelmatig bijscholingen en bijeenkomsten voor volgen. Daarnaast hebben zij nauwe contacten met de specialisten in de omliggende ziekenhuizen.

Wat is het?

Pijn

Als u klachten aan de schouder ervaart, kan dit zich uiten in verschillende klachten, zoals pijn, krachtsverlies, instabiel gevoel of bewegingsbeperking. Patiënten met schouderpijn kunnen last hebben van verschillende gebieden rondom de schouder en het bovenste deel van de arm. De pijn kan gevoeld worden op specifieke plekken of uitstralen naar aangrenzende gebieden. Bij sommige gebieden denk je zelf misschien niet meteen aan schouderklachten.

Je kan klachten ervaren in het schoudergewricht zelf, sleutelbeen, de bovenarm, maar soms ook in de rest van de arm. Ook bij nekpijn, pijn in de oksel en pijn in de borst of bovenrug kan je aan schouderklachten denken. Pijn is vaak een van de meest opvallende symptomen bij schouderklachten en kan variëren van een milde irritatie tot een ernstige belemmering van het dagelijks leven. 


Krachtsverlies 

Krachtsverlies bij schouderklachten is een veelvoorkomend symptoom dat het dagelijks functioneren aanzienlijk kan beïnvloeden. Het verminderde vermogen om normale taken uit te voeren, zoals tillen, reiken, werken of zelfs aankleden kan erg beperkend zijn. Krachtsverlies kan verschillende oorzaken hebben waaronder letsel aan spieren en/of pezen, instabiliteit of nekklachten.

Het herstellen van kracht in de schouder na klachten begint met vroege interventie. Hoe eerder de behandeling wordt gestart, des te groter is de kans op een volledig herstel. Het is belangrijk om schouderklachten serieus te nemen, zelfs als het krachtsverlies aanvankelijk mild lijkt, om verdere complicaties te voorkomen. Maak dus snel een afspraak.

Bewegingsbeperking

Bewegingsbeperking bij schouderklachten is een veelvoorkomend symptoom dat de dagelijkse activiteiten en levenskwaliteit aanzienlijk kan beïnvloeden. Bewegingsbeperkingen in de schouder kunnen verschillende oorzaken hebben. Deze omvatten onder andere ontstekingen, artrose, peesontstekingen (tendinopathie) en frozen shoulder. Bijvoorbeeld, "frozen shoulder" (capsulitis adhaesiva) is een aandoening waarbij de schouder geleidelijk stijf wordt en beweging in alle richtingen beperkt is. Andere aandoeningen kunnen zich meer richten op het beperken van bepaalde bewegingen, zoals het heffen van de arm boven het hoofd.

Instabiliteit

Instabiliteit kan als zodanig worden ervaren. Vaak zijn er specifieke bewegingen die pijnlijk zijn of het instabiele gevoel veroorzaken. Patiënten met schouderinstabiliteit klagen vaak over pijn bij onverwachtse bewegingen.

 Er zijn twee hoofdtypen schouderinstabiliteit:

  • Traumatische Instabiliteit: De schouder is uit de kom geweest (luxatie) of heeft hier tegenaan gezeten (subluxatie).

  • Atraumatische Instabiliteit: Dit ontwikkelt zich geleidelijk zonder een duidelijke enkelvoudige oorzaak. Dit kan soms te maken hebben met hypermobiliteit, vrouw zijn, verminderde spierkracht of anatomische factoren.

Hoe wordt het veroorzaakt?


Schouderklachten kunnen door diverse factoren ontstaan en soms er ook sprake van een combinatie van diverse factoren. Onderstaande factoren kunnen een rol spelen


  • Overbelasting en Repetitieve Bewegingen: Herhaalde bewegingen van de arm en schouder, vooral als ze gepaard gaan met herhaalde belastingen of slechte houding, kunnen leiden tot irritatie van de weefsels rondom het schoudergewricht. Dit kan leiden tot ontstekingen, spierspanningen en pijn.

  • Val of trauma’s kunnen leiden tot schouderklachten. Je kan hierbij denken aan kneuzingen, schouder uit de kom of ernstigere verwondingen zoals peesscheuren of gebroken botten.

  • Rotator Cuff Problemen: De rotator cuff bestaat uit vier spieren en pezen die de schouder stabiliseren. Problemen zoals scheuren, ontstekingen of slijtage van de rotator cuff kunnen schouderpijn veroorzaken.

  • Bursitis: Ontsteking van de slijmbeurs in de schouder, bekend als bursitis, kan optreden door overmatig gebruik, trauma of infectie. Dit kan pijn en zwelling veroorzaken.

  • Gewrichtsproblemen: Aandoeningen zoals artrose (gewrichtsslijtage) en artritis (gewrichtsontsteking) kunnen schouderpijn veroorzaken, vooral als het kraakbeen en de gewrichtsstructuren zijn aangetast.

  • Nek- en Rugproblemen: Problemen in de cervicale wervelkolom (nek) of thoracale wervelkolom (bovenrug) kunnen uitstralen naar de schouder en pijn veroorzaken.

  • Slechte Houding: Langdurig zitten of staan met een slechte houding kan de spieren rondom de schouder overbelasten en leiden tot pijn.

  • Onderliggende medische aandoeningen zoals hartproblemen, galstenen, longaandoeningen en maagproblemen kunnen pijn in de schouder veroorzaken die wordt waargenomen als schouderklachten.

  • Leeftijd en degeneratie; na verloop van tijd kunnen slijtage en degeneratieve veranderingen in de gewrichten en weefsels van de schouder leiden tot pijn en beperkingen.


Fysiotherapeutische behandeling

Een fysiotherapeutische behandeling kan uit verschillende onderdelen worden opgebouwd en wordt op jouw klacht afgestemd. De fysiotherapeut kan onder andere oefentherapie, mobilisaties, manuele therapie, dry needling en taping toepassen. Daarnaast is ook advies over houding en beweging belangrijk om herhaling van de klachten te voorkomen en herstel te bevorderen.

Oefeningen spelen een cruciale rol in het herstelproces. Fysiotherapeuten leren patiënten gerichte oefeningen om de spieren rondom de schouder te versterken en de stabiliteit te vergroten. Deze oefeningen worden geleidelijk aangepast naarmate de patiënt vooruitgang boekt.

Bij Fysiotherapie SaFyR Yerseke-Hansweert geloven wij in een persoonlijke aanpak en zorg op maat. Wij werken nauw samen met andere zorgverleners, zoals huisartsen en specialisten, om ervoor te zorgen dat u de beste zorg krijgt die u verdient.


Heeft u vragen over onze behandelingen of wilt u een afspraak maken? 

Neem dan even contact met ons op.