fysiotherapie SaFyR

Fysiotherapie

Fysiotherapie

Fysiotherapie

Wat is het?

Fysiotherapie is een paramedisch beroep. Een fysiotherapeut is iemand die gespecialiseerd is in klachten die te maken hebben met houding en beweging.

Bij het eerste consult zal de fysiotherapeut een intake bij u afnemen, dit bestaat uit een aantal onderdelen.


Bij het eerste bezoek neemt de fysiotherapeut eerst een ‘anamnese’ af. Dit is een vraaggesprek waarbij de klacht wordt uitgevraagd, waar heeft u pijn, welke soort pijn, voorgeschiedenis. Er wordt geprobeerd de oorzaak van de klachten te achterhalen, misschien bent u gevallen of zijn de klachten spontaan ontstaan. Mogelijk is er ook sprake van onderhoudende factoren zoals stress, inactiviteit of overbelasting. Ook eventuele eerder (fysio)therapieën worden besproken. De fysiotherapeut probeert ook duidelijk te krijgen wat uw doelen zijn en wat je (weer) wilt kunnen. Als de fysiotherapeut een goed beeld van uw klacht heeft, wordt overgegaan tot onderzoek.


Bij het onderzoek kijkt de fysiotherapeut naar de klacht. De fysiotherapeut observeert hoe u beweegt en waar uw probleem precies zit. Hij onderzoekt het betreffende lichaamsdeel of een regio die hiermee te maken kan hebben. Er wordt onder andere naar de beweeglijkheid, kracht, stabiliteit en coördinatie gekeken.

Als het onderzoek is afgerond zal de fysiotherapeut uitleggen wat hij denkt dat er aan de hand is, wat er aan te doen is en hoe lang het zal gaan duren. Daarna zal over worden gegaan tot behandeling.

Voor welke aandoeningen?

Fysiotherapie is geschikt voor een grote diversiteit aan klachten. U kunt hierbij denken aan:

  • Spier- of pees aandoeningen

  • Herstel na een operatie

  • Sportblessures

  • Nek- of rugpijn

  • Schouderpijn

  • Artrose

  • Stress gerelateerde klachten

Maar fysiotherapie wordt ook steeds vaker ingezet voor preventie. Denk aan conditietraining voorafgaand aan een grote operatie of valpreventie.
Wilt u weten of fysiotherapie iets voor u kan betekenen voor uw situatie? Neem gerust contact op, dan bekijken we samen de mogelijkheden.

Voor wie?

Fysiotherapie is geschikt voor alle leeftijdsgroepen met een uiteenlopend palet van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat.
Soms wordt u verwezen door een huisarts of specialist, maar u kunt ook zonder verwijzing bij ons terecht voor de zogenaamde ‘directe toegankelijkheid fysiotherapie’. Dit betekent dat u geen verwijzing nodig heeft om een afspraak te maken. In de meeste gevallen wordt u in behandeling genomen. Een enkele keer komt het voor dat de fysiotherapeut het nodig acht dat u eerst door de huisarts wordt gezien, doordat er mogelijk sprake is van letsel dat niet gebaat is bij fysiotherapie. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan breuken of ontstekingen.

fysiotherapie SaFyR

Behandeling fysiotherapie

Geen behandeling fysiotherapie is hetzelfde. De fysiotherapeut heeft diverse interventies die ingezet kunnen worden. Dit betreft altijd een combinatie van interventies die aansluiten bij de patiënt en diens klacht. Samen met uw therapeut wordt een behandelplan opgesteld.

Een behandeling kan bestaan uit verschillende interventies, zoals

  • Adviseren en informeren; hoe lang gaat het duren, wat is er aan de hand en wat is er aan te doen. Misschien adviseert de fysiotherapeut u om bepaalde activiteiten te vermijden of aan te passen.

  • Oefentherapie; dit vormt een groot deel van fysiotherapie. Het spreekwoord ‘rust roest’ is niet uit de lucht gegrepen. Het kan nodig zijn dat u oefeningen krijgt om de stabiliteit te verbeteren, de beweeglijkheid (mobiliteit) te vergroten of de kracht te verbeteren.

  • Tapen; met tapen kan de fysiotherapie verschillende prikkels bewerkstelligen. De tape kan worden geplakt om een spier te spannen of te ontspannen, pijn te verminderen of juist stevigheid te geven.

  • Dry needling; wellicht heeft u last van triggerpoints, de fysiotherapeut kan hiervoor dry needling inzetten, hierbij wordt met een dun naaldje in de spier geprikt

  • Massage; hiermee kan de doorbloeding worden gestimuleerd of stijve spieren worden losgemaakt.

  • Mobilisatie of manipulatie; hiermee wordt geprobeerd de beweeglijkheid van gewrichten of wervelkolom te verbeteren.


Onze fysiotherapeuten zijn: Dylan, Jenny, Marina, Manon, Yvonne, Kim, Nienke, Frits en Sacha.


Heeft u vragen over onze behandelingen of wilt u een afspraak maken? 

Neem dan even contact met ons op.