Spanningsklachten

Spanningsklachten

Spanningsklachten

Spanningsklachten
Spanningsklachten

De klacht

Spanningsklachten zijn klachten die je zowel mentaal als lichamelijk kunt ervaren. Iedereen ervaart spanning in zijn lichaam, zodra deze spanning chronisch wordt of in de loop van de tijd toeneemt kunnen de klachten voor symptomen gaan zorgen waar je in het dagelijks leven door belemmerd wordt.

Je kunt spanningsklachten ervaren in je lichaam zoals stijve of pijnlijke spieren- en of gewrichten. Vaak is er sprake van spanningsklachten aan de nek-rug en schouders. Dit onder andere omdat de spiergroepen die er liggen het meest stressgevoelig zijn. Maar ook hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht die veroorzaakt wordt door spanning.

Mentale spanningsklachten worden op een andere manier ervaren dan lichamelijke spanningsklachten. Hierbij kun je denken aan;

  • Gevoelens van onrust
  • Gejaagdheid
  • Chaotisch gedrag
  • Vergeetachtigheid
  • Piekeren
  • Concentratieproblemen
  • Slaapproblemen
  • Neerslachtigheid
  • Uiten van emoties 
  • Verschillende vormen van angst


Hoe worden ze veroorzaakt?

Spanningsklachten komen over het algemeen voort uit stress. Maar ook het ervaren van een te hoge werkdruk, problemen op uw werk of spanning in uw relatie of gezin kunnen zorgen voor het in stand houden of verergeren van de spanningsklachten.

Stress is een reactie van ons lichaam op een veranderende situatie waarbij een bepaald mechanisme in ons lichaam in werking treedt om die verandering aan te kunnen. Je komt in een soort ‘overlevingsstand’. In deze stand gaat je hartslag omhoog, je spieren spannen zich aan en je ademhaling gaat versnellen. Hierdoor stijgt onder andere de adrenaline in je bloed waardoor je zorgt dat je klaar staat of alert bent om op dat moment te reageren. Ofwel je komt in een staat van paraatheid, hierdoor ben je alerter en meer geconcentreerd.

Stress is dus veel meer dan alleen maar het hebben van bijvoorbeeld een drukke werkweek. Het kan zowel komen door een positieve gebeurtenis ( familiefeest, geboorte, een grote reis) als door een negatieve situatie (gezondheidsklachten, verlies, ingrijpende gebeurtenissen).


Een gevolg kan zijn dat je door de stressklachten slecht gaat slapen en je hierdoor meer te maken krijgt met klachten als vermoeidheid. Kortom, we hebben allemaal dagelijks te maken met stress, belangrijk is hoe we hiermee omgaan en dat de stress van korte duur is en niet aan blijft houden om gezondheidsklachten te voorkomen.

Spanningsklachten

Spanningsklachten en fysiotherapie 

Spanningsklachten worden over het algemeen behandeld door zowel de algemeen fysiotherapeut als de psychosomatisch fysiotherapeut.

De algemeen fysiotherapeut behandeld als er met name sprake is van spierspanning. Diverse behandelmethoden die toegepast worden zijn: massage, mobilisaties, oefentherapie, rekoefeningen en ontspanningsoefeningen.

Is er sprake van meerdere vormen van spanning zoals beschreven in bovenstaande en gaan de klachten onverhoopt niet over dan zal er verder gekeken worden middels psychosomatisch fysiotherapie. Hier wordt dan gekeken welke factoren er een rol spelen bij het in standhouden van de klachten en zal gelijk een stuk preventie doorgenomen worden. Diverse behandelmethodes die daar toegepast worden zijn: ontspanningsmethode, ademhalingsmethode, oefeningen gericht op bewustwording, stress management en pijn- en psych educatie. Hierover kunt u meer lezen op onze website onder het kopje ‘psychosomatische fysiotherapie’


Heeft u vragen over onze behandelingen of wilt u een afspraak maken? 

Neem dan even contact met ons op.